Het Fundament-Managementmodel: Een aanpak gebaseerd op aannemerschap

Het Fundament-Managementmodel: Een aanpak gebaseerd op aannemerschap

In mijn jaren als manager van complexe, vaak verwaarloosde afdelingen, heb ik management altijd benaderd zoals een aannemer een bouwproject zou aanpakken. Dit perspectief heeft me geholpen om overzicht te houden, prioriteiten te stellen en de juiste mensen op het juiste moment in te schakelen. Voor mij is management niet slechts het runnen van een team of het maken van plannen; het is het samenbrengen van diverse expertises, structuren en middelen om een solide fundament te bouwen waarop anderen kunnen voortbouwen. Hieruit is mijn visie ontstaan, het "Fundament-Managementmodel", waarin de basis van succesvol leiderschap ligt in structuur, duidelijkheid en het benutten van de juiste expertise.

De aannemer als metafoor voor de manager

Een aannemer heeft een helder doel voor ogen: het succesvol opleveren van een gebouw. Maar de weg naar dat doel is complex en vereist een veelzijdige aanpak. De aannemer kent alle facetten van het proces – van de fundering tot de dakconstructie – zonder dat hij of zij de expert hoeft te zijn op elk afzonderlijk vakgebied. De kracht van een aannemer ligt in het begrijpen van de volgorde, het managen van de timing en het zorgen dat de juiste specialisten op het juiste moment samenwerken. Net als in management betekent dit dat je weet wie wanneer nodig is, waar obstakels zich voordoen en hoe je deze het beste kunt overbruggen. In het Fundament-Managementmodel speelt deze rol van regisseur een sleutelpositie.

1. Een sterke fundering bouwen

Een goed project begint met een stevige basis. Als manager zorg ik ervoor dat mijn team begrijpt wat er verwacht wordt, welke doelen we nastreven en hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel. Dit kan betekenen dat ik processen herstructureer, duidelijkheid schep in taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden (TVB), en ruimte creëer voor feedback. Net zoals een aannemer begint met de fundering van een gebouw, leg ik als manager de basis waarop anderen verder kunnen bouwen. Het Fundament-Managementmodel benadrukt dat deze basis cruciaal is voor duurzame groei en stabiliteit.

2. Niet op iedereen's stoel gaan zitten

Een goede aannemer weet wat een elektricien of stukadoor doet, maar gaat niet zelf het werk van deze experts uitvoeren. Dit is een cruciale les voor managers. Management betekent niet dat je overal zelf de leiding moet nemen of elk detail zelf moet doen. Het betekent juist dat je vertrouwen hebt in de expertise van je teamleden en hen ondersteunt om hun werk zo goed mogelijk te doen. Mijn taak is het creëren van de juiste omstandigheden, het beschikbaar stellen van middelen en zorgen dat iedereen zijn of haar rol begrijpt. Het Fundament-Managementmodel benadrukt dat het benutten van expertise en vertrouwen in je team de pijlers zijn voor succes.

3. Plannen en coördineren als kern van innovatie

Net als in de bouw is planning essentieel. Wanneer één schakel niet meewerkt of als er een vertraging optreedt, moet er snel geschakeld worden om het project weer op schema te krijgen. Dit geldt ook voor management binnen organisaties. De kunst is om flexibel te blijven zonder de lange termijn doelen uit het oog te verliezen. In een team betekent dit dat je oog hebt voor de samenhang tussen de verschillende taken en altijd vooruit denkt over wat nodig is om succesvol te zijn. Het Fundament-Managementmodel ziet planning als een integraal onderdeel van succes en benadrukt dat coördinatie een constante moet zijn.

4. Problemen voorzien en oplossen

Iedere bouwplaats heeft te maken met onvoorziene problemen: weersomstandigheden, leveringsproblemen of onverwachte fouten. Een goede aannemer anticipeert, schakelt snel en minimaliseert de impact van deze problemen. Dit geldt ook voor managers. De kunst is om problemen niet te vermijden, maar deze zo snel mogelijk te herkennen en te adresseren. Dat kan betekenen dat je plannen moet aanpassen, maar het biedt ook de kans om processen te verbeteren en te leren van wat misgaat. Binnen het Fundament-Managementmodel is anticiperen en het oplossen van knelpunten een kernprincipe.

5. Opleveren en borging

Uiteindelijk draait het werk van een aannemer om het opleveren van een kwalitatief hoogstaand eindresultaat. Voor een manager betekent dit dat je niet alleen aanstuurt op prestaties, maar ook borgt dat behaalde resultaten blijven bestaan. Dit kan door opvolging en coaching van medewerkers, duidelijke overdracht van kennis of het ontwikkelen van nieuwe structuren die het succes verankeren. Mijn werk stopt niet zodra het 'gebouw' staat; ik zorg ervoor dat het stevig blijft staan en verder groeit. Het Fundament-Managementmodel onderstreept dat borgen en opvolging essentieel zijn voor duurzame verandering.

Management als vak en het Fundament-Managementmodel als visie

Deze aanpak heeft me altijd geholpen om structuur te brengen in chaos en het beste uit mijn team te halen. Het Fundament-Managementmodel vraagt om visie, geduld en het vermogen om mensen te inspireren. Management is net als aannemerschap een vak dat kennis, ervaring en toewijding vereist. Het draait om overzicht, samenwerking en het juiste gebruik van expertise.

Dit veld is verplicht

Ik ga ermee akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen en kunnen worden gebruikt om contact op te nemen. Ik ben me ervan bewust dat ik mijn toestemming op elk moment kan intrekken.*

Dit veld is verplicht

* Geeft verplichte velden aan
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van uw bericht. Probeer het opnieuw.
Dankjewel voor je feedback!
Logo

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden. 

CC BY-ND 4.0 StrategoGies 2024

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.